NUTTIGE PAGINA'S

de ANNA VAN DORP NIEUWSBRIEF

Merken

Mis niets en schrijf je in op onze nieuwsbrief met daarin informatie over onze collecties, acties en het nieuws bij Anna van Dorp.

Meer dan 5500 nieuwsbriefabonnees

Onze klanten waarderen ons met 4,9/5 

DEEL

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

ANNA VAN DORP ONDERMODE   EMMAPLEIN 5-11  3701 DK  ZEIST
030-6916249   EMAIL: INFO.ANNAVANDORP@GMAIL.COM

2018 ANNA VAN DORP ONDERMODE 

  • Anna

De Biologische KlokDe zwangerschap van Eva Jinek op haar 38ste maakt velen weer bewust van 'de biologisch klok'.

Met de biologische klok wordt dan bedoelt de naderende verlies aan vruchtbaarheid van de vrouw.

Het was een columnist - een man - van de Washington Post die in 1978 voor het eerste keer dat begrip voor de vruchtbaarheid van de vrouw gebruikte. Het artikel is voor hedendaagse begrippen redelijk ouderwets maar beschrijft zijn ontmoetingen met zelfstandige carrierevrouwen tussen de 27 en 35 die alles hebben wat ze willen, maar geen kind. Het uitblijven daarvan begint hun leven en de waardering van hun leven te beïnvloeden.


In 1987 verscheen de bestseller van Molly McKaughan 'The Biological Clock'. Daarin in beschreef ze dat veel vrouwen zich steeds meer als 'klokkijkers' gingen gedragen en probeerden 'kinderen krijgen' te plannen. Als alternatief voor het krijgen van kinderen ontwikkelden zich meer mogelijkheden. Ook in 1987 was er de eerste succesvolle IVF-behandeling.


We zijn nu vele jaren verder en de moderne technieken hebben veel meer mogelijk gemaakt. Toch is het gevoel van de 'Biologisch klok' gebleven. Waarom?


Voortplanting wordt in onze maatschappij nog steeds gezien als een zaak van vrouwen. Het zijn de vrouwen die de keuzes goed moeten maken zodat ze kinderen kunnen krijgen. Als je dat niet goed plant, blijf je verloren en eenzaam achter. En dit gevoel legt een enorme druk op vrouwen.

En dat is niet eerlijk. Want Eva is zwanger, wat is dan de man van Eva?


Het is aan ons om de maatschappij te veranderen en de vrouw in de gelegenheid te stellen haar ambities op ieder vlak van het leven te kunnen nastreven. Het idee dat dat niet mogelijk is door het krijgen van kinderen, is ouderwets. En het fysieke ongemak van de zwangerschap, moet de man ook doen beseffen dat hij daar ook deel van is. Een tijdelijke bijstelling van zijn ambities hoort daar net zo goed bij.


En, ook de mannelijke vruchtbaarheid is niet eindeloos - al denken vele mannen anders...#EvaJinek #zwangerschap #biologischeklok


32 views