NUTTIGE PAGINA'S

de ANNA VAN DORP NIEUWSBRIEF

Merken

Mis niets en schrijf je in op onze nieuwsbrief met daarin informatie over onze collecties, acties en het nieuws bij Anna van Dorp.

Meer dan 5500 nieuwsbriefabonnees

Onze klanten waarderen ons met 4,9/5 

DEEL

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

ANNA VAN DORP ONDERMODE   EMMAPLEIN 5-11  3701 DK  ZEIST
030-6916249   EMAIL: INFO.ANNAVANDORP@GMAIL.COM

2018 ANNA VAN DORP ONDERMODE 

  • Anna

Ben jij hooggevoelig?

Sterkere emoties, van streek raken door de kleinste zaken en zich snel zorgen maken, zijn vaak dagelijkse kost voor hooggevoelige personen. De term hooggevoeligheid is een populair en veelgebruikt begrip, maar de term is niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Hooggevoeligheid is iets anders dan overgevoeligheid. Overgevoeligheid is een emotionele kwetsbaarheid. Het is hoe jij omgaat met de dingen die je in jouw leven overkomt. Hooggevoeligheid is een biologische eigenschap die jou helpt gevoelens te identificeren.

Maar liefst 20% van de wereldbevolking is hooggevoelig. Het is geen aandoening, maar eerder een karaktereigenschap, een biologische eigenschap die jou in staat stelt gevoelens te identificeren. Een hooggevoelig persoon is gewoon erg gevoelig voor emotionele stimuli, of het nu iets positief of iets negatief is. Mensen zijn het al vanaf hun kindertijd en moeten er ook de rest van hun leven verder mee leven. Wij sommen enkele typische kenmerken op van mensen met hooggevoeligheid.


Je bent mogelijk hooggevoelig als:

1. je reacties vaak buiten proportie zijn

Hooggevoelige personen hebben vaker het gevoel dat ze bijna hun limiet hebben bereikt. Hun reacties zijn bijgevolg vaak overdreven, wat soms erg moeilijk is voor hun gesprekspartner. Op het gebied van emoties kan een hooggevoelige persoon uit het niks plots overschakelen naar negatieve gedachten, maar ook het omgekeerde is mogelijk. Op fysiek vlak gaat hun lichaam ook sneller reageren op prikkels zoals een ongemakkelijk gevoel, stank of lawaai.2. je erg empatisch bent

De hooggevoelige persoon draagt de zorgen van de hele wereld op zijn schouders. Luisteren naar anderen, advies geven en anderen helpen doen ze van nature. De meeste hooggevoelige mensen zijn echter emotionele sponzen, waardoor ze de positieve en negatieve emoties van mensen rond zich heen gaan opzuigen. Die empathische kant maakt hen ook erg kwetsbaar: ze zijn een gemakkelijke prooi voor manipulatieve en narcistische persoonlijkheden.


3. je veel belang hecht aan wat anderen van je denken

Iedereen wil zich graag geliefd voelen, maar het is nog belangrijker voor hooggevoelige personen. Mensen met hooggevoeligheid zijn constant op zoek naar iemand waar ze zich aan kunnen hechten. Loslaten is erg ingewikkeld. Ze willen namelijk niemand teleurstellen, hebben verlatingsangst en hebben voortdurend schrik om niet aan iemand zijn verwachtingen te voldoen. De mening van anderen is erg belangrijk in de beslissingen die de hooggevoelige persoon dagelijks neemt.


4. je erg opmerkzaam bent en vaak handelt op basis van intuïtie


Creativiteit hangt erg vaak samen met hooggevoeligheid. Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt ook dat hooggevoelige personen vaker hun rechterhersenhelft gebruiken dan de rest van de bevolking. Het is niet ongebruikelijk dat ze spontaan kiezen voor creatieve of artistieke activiteiten. Ze handelen vaak op gevoel, maar hebben tegelijk ook nood aan consistentie in hun leven.5. je vaak gevoelig wordt genoemd

Als een hooggevoelig persoon kritiek krijgt, voelt hij zich erg snel gekwetst. Het lijkt alsof de persoon erg kwetsbaar is, terwijl dat vaak niet het geval is. Opmerkingen zijn veel schadelijker voor een hooggevoelig persoon, omdat ze er veel langer over blijven nadenken. Ten slotte hebben ze ook de neiging om stil te blijven staan bij negatieve gebeurtenissen.
Nog enkele typische kenmerken:

  • Je zintuigen zijn sterk ontwikkeld

  • Je houdt van gezelschap, maar apprecieert ook eenzaamheid

  • Details zijn erg belangrijk voor je

  • Je wisselt heel snel van emotie

  • Huilen is je manier van ontsnappen

  • Je kan erg emotioneel worden door een boek of film


#anettemessager #gezondheid #geest #lichaam

17 views